Interior DIY: stappenplan voor het maken van een schilderij met een oude 'look & feel'Een tijd geleden heb ik een schilderij voor de woonkamer gemaakt met een beetje oude uitstraling en ik wil graag met jullie delen hoe ik dit gedaan heb.

Wat heb je nodig:
- schildersdoek (oa te koop bij Action)
- oude gouden gids
- modpodge of gelmedium (de gelmedium kun je krijgen bij V&D)
- gesso of witte acrylverf
- acrylverf
- kwasten
- papier
- sticker papier (ik heb hier een rol witte plakfolie voor gebruikt
- potlood
- gum
- schuurpapier
Ik ben helaas vergeten om foto's te maken van de eerste stap dus voor de eerste stap heb ik alleen een beschrijving.
Stap 1.
Plak over het hele doek vellen uit de gouden gids. Ik heb de witte pagina's gebruikt. Doel is om een paar lagen op te bouwen zodat je straks wat relief hebt. Een beetje rommelig en over elkaar heen mag.

Stap 2.
Nadat de vellen papier goed gedroogd zijn breng je met een grote kwast de gesso of witte acrylverf aan. Laat dit vervolgens drogen. Ik ben ondertussen de tekst die ik op het doek wilde hebben gaan uitprinten op wit papier en ben de letters gaan uitknippen. Deze gebruik ik later als sjabloon voor de plakfolie.
Stap 3.
De uitgeknipte (papieren) letters heb ik vervolgens overgetrokken op de plakfolie en ook deze weer uitgeknipt. Bepaal vervolgens waar je de tekst wil hebben en leg de letters alvast op het doek. Ik heb met potlood een paar hulplijntjes gezet zodat de regelafstand overal gelijk was.


Stap 4.
Plak nu de letters op het doek. Ik heb voor dit doek twee kleuren verf gebruikt, goud en een blauw/grijze kleur. Eerst breng ik met een droge kwast de goudkleurige verf aan. De verf hoeft niet egaal en te netjes aangebracht te worden aangezien we toch een wat oude uitstraling willen creeeren. 
Stap 5.
De eerste verflaag is nu droog en vervolgens breng je, wederom met een droge kwast de twee kleur aan. Deze mag iets dekkender zijn en ik heb ervoor gekozen hier en daar maar een dunne laag of geen verf aan te brengen. Op de foto hierboven is dat te zien. De goudkleurige verf komt er als het ware doorheen.
Stap 6. 
Als ook de tweede laag verf droog is kun je de plakletters verwijderen. Zoals je ziet zijn de letters behoorlijk wit en geeft dit nog niet zozeer het 'oude' gevoel dat ik wilde. Ga met het schuurpapier over het doek en pak de randen extra mee. Je creeert hier als het ware wat slijtage plekken mee om het schilderij een geleefd uiterlijk te geven. 
Stap 7.
Nog een laatste stap en dan is ons doek klaar. Meng een heel klein beetje bruine verf met water. Het mag zelf een beetje gaan lijken op waterverf. Met een grote kwast breng je de bruine waterige verf aan op het doek en wrijf dit een beetje uit met een oude lap. In mijn geval ben ik ook over de witte letters heen gegaan om ze een beetje te laten verkleuren. Ik heb me laten vertellen dat je het oudere effect dat je creeert met de bruine verf ook kunt doen met thee. Dit heb ik echter nog niet zelf geprobeerd maar wellicht dat jij er wel ervaring mee hebt?
Laat het doek drogen en breng, indien gewenst, een vernis laag aan en geef het doek een mooi plekje aan de muur.  


 Liefs Colinda

3 opmerkingen:

 1. Wauw,dit is ook super gaaf,ga het ook eens proberen..
  Liefs Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, die thee ga ik proberen want mijn schilderij is te licht van kleur...
  Ik heb de letters gewoon met houtlijm getekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi geworden zeg, knap dat je dit zo zelf hebt bedacht en dan zo'n resultaat krijgt! Heb zelf ook een stukje folie liggen, denk dat ik dit ga proberen. Echt een heel leuk resultaat dit!

  BeantwoordenVerwijderen