DIY: maak van een blokje zeep 1 liter vloeibare zeep


Als ik moet kiezen tussen een blok zeep of vloeibare zeep dan is de keuze niet moeilijk. Het is hygiënischer en ik vind het veel makkelijker in gebruik. Ik was dan ook blij verrast toen ik een 'recept' vond voor het zelf maken van vloeibare zeep tegen een fractie van de prijs die je in de winkel betaalt. Niet alleen fijn als handzeep maar ook voor onder de douche!

Hier de beschrijving hoe je de vloeibare zeep maakt.

Wat heb je nodig:
- 100 gram zeep. Iedere zeep kan zolang het maar geen hele romige zeep is     zoals bijvoorbeeld van Dove, dan werkt het namelijk niet.
- glycerine (te koop bij drogist)
- 1 liter water
- flacon voor de zeep (o.a. te koop bij Hema)
- lege fles frisdrank voor de resterende vloeibare zeep
- pan
- mesje of kaasschaaf
- mixer of staafmixer
 
Stap 1.
Snijd of schaaf 100 gram zeep in kleine blokjes of stukjes en doe ze in de pan (die op een middelhoog vuur staat) en voeg vervolgens 1 liter water en 1 eetlepel glycerine toe. Houd de pan op het vuur en blijf roeren totdat alle stukjes zeep opgelost zijn. Als alle stukjes opgelost zijn kun je het vuur uitzetten.
 
Stap 2.
Doe de deksel op de pan en laat de zeep gedurende de nacht afkoelen.
 
Stap 3.
Je zult zien dat er nu een dikkere laag op de zeep ligt. Roer het geheel door met een mixer of staafmixer. Heb je een geurloze zeep gebruikt dan kun je ook nog een paar druppels etherische olie toevoegen maar dit is natuurlijk geheel naar eigen smaak.
 
Stap 4.
Je zeep is klaar en kun je overgieten in je flacon. Giet de rest in de lege frisdrankfles en bewaar deze op een donkere en koele plek.
 
 Je kunt natuurlijk altijd meer maken dan hierboven beschreven. Houdt dan echter wel de gegeven verhouding aan. Op 100 gram zeep gaat 1 eetlepel glycerine en 1 liter water.

Liefs Colinda
 
 

0 reacties:

Een reactie posten